torsdag 8 mars 2018

PTA möte

OK, i måndagskväll var det åter dags för PTA möte. Jag brukar vara en av de få förutom styrelsen och personalen inkluderat rektorerna och superintendent som kommer på mötena. Har svårt att förstå varför inte de andra mammorna och papporna också för den delen, vill komma på dessa möten. Det är ju information om hur deras barn har det på sina skolor.

I alla fall när jag kom dit i måndagskväll var det säkert ett 20 tal mammor och pappor där vilket gjorde mig förvånad. Hade jag missat något? Ja, det kan man säga. Superintendent ( han som är chef över hela skolorganisationen och rektorerna i Rivervale) skulle prata om säkerheten på de tre skolorna vi har i Rivervale. Får nog tyvärr säga tack vare eller pga de hemska som hände på en skola i  Florida för några veckor sedan.
Rory som han heter hade en väldigt bra och informativt tal/ presentation om hur de hanterar allt innanför skolans väggar. Där han av säkerhets skäl inte kunde gå in på detaljerad information om var kameror sitter och hur i detalj allt går till vid deras övningar men väldigt mycket grundlig information gavs.
Efteråt var det diskussion och frågestund och det är där jag känner att jag är svensk. För mig var vissa mammor och pappor helt ute och cyklade i förhållande till mitt svenska tankesätt. Är deras sätt fel? Nä, kanske inte men i dessa lägen känner jag att jag skiljer mig så oerhört mycket från de amerikanska föräldrarna.

En kvinna undrade om vi inte kunde ta bort fönstren i klassrummen som låg mot parkeringen, så ingen kunde ta sig in den vägen. eller i alla fall sätta dit skottsäkert glas. Va???

Ytterligare en frågade om de inte kunde se till att klassrummen låstes så fort lektionen började. Va?? skall vi ha våra barn i en bur? eller i ett fängelse??

En pappa ville att vi skulle ha en säkerhetsvakt alternativ polis som satt vid våra huvudingångar hela dagarna så som det gör på Jakobs high school. Det är ju tyvärr så att de flesta sakerna som händer är på sig schools och inte på låg och mellan stadiet så där kanske det är förståligt.
Skall även nämnas att man kan bara gå in i skolan genom huvudingången som går via front office, där du måste uppge namn och ärende för att komma in ( de ser dig dessutom i en kamera innan de trycker på knappen och du kan komma in). Alla andra drar är låsta.

Ytterligare en kvinna ville att polisen skulle vara närvarande om barnen skulle gå ut på rasten. Egentligen ville hon att barnen alltid skulle stanna inomhus men om de var tvunget att de skulle gå ut ville hon ha polisen där. Skall vi inte låta våra barn vara barn? skall vi inte låta dem få lite frisk luft?

Alltså om jag ser tillbaka på min egen skolgång på 1930 talet....hahaha så ville fröknarna att vi skulle gå ut på rasten så fort vi fick chansen för att både röra på oss och för att få frisk luft. Som skolor byggs i Sverige nu är med mycket fönster för vi vill få in ljus, mycket öppna ytor för att socialisera på. Högt till tak så att luften kan cirkulera och ge en känsla av rymd.

Idag på skolorna här i Rivervale så kommer poliserna förbi alla tre skolorna två gånger per dag. Då de patrullerar igenom HELA skolan och kollar alla dörrar och alla utrymmen. Så har det varit här i ungefär 10-12 år. Så det är inget nytt. Det finns ingen specifik tid då de är där men två gånger om dagen kommer de förbi. Själva polisstationen ligger typ 500 meter från skolan, polisbilarna "patrullerar" alla gator i samhället ett flertal tillfällen per dag. ( även vår lilla gata)

De har brandövning och "lock downs" övning varje vecka. På brandövningen skall alla barnen ut ur byggnaden och på "lock downs" övningarna så skall fröken låsa klassrumsdörren, dra ner persienner eller rullgardiner, alla barnen inklusive fröken skall sätta sig utefter väggarna under skolbänkarna och invänta en viss kod som rektorn tillsammans med en polis säger efter att de gått runt i skolan och känt på alla dörrarna. För barnen har detta varit deras verklighet sedan de började på kindergarten så för dem är det inget konstigt.

Men för mig som svensk så känns det överdrivet. Hur många gånger hade vi brandövningar i skolan? En gång om året eller max en gång per termin.
Hur känner Jakob och Alva för detta? Jag tror att de också har acklimatiserat sig till miljön här och tycker inte allas detta är något konstigt.

Så summan av kardemumman. Vi har säkra skolor här. Skolan samarbetar flitigt med polisen. Polisen här är närvarande i samhället och inte som hemma i Sverige där man har tur om man ser en polis ute i vårt lilla samhälle någon gång om året. Här i Rivervale känner polisen alla, som jag nämnde när vi flyttade till Rivervale i augusti 2014 så kom de och hälsade oss välkomna och talade om vad som gällde i samhället. ( tror även att de ville veta vilka vi var...) och de kom upp och kollade att flyttningen till vårt nuvarande hus gick bra. De vet mycket väl att vi konstig prickar från Sverige har flyttat till vårt nuvarande hus. Det känns tryckt att veta att de vet.

Många tankar surrade när jag gick och lade mig. Är det för hysteriskt här i vårt område i bergen County som är väldigt välbärgat eller är det tyvärr så vi måste börja tänka nu när världen ändrar sig.
Kommer Sverige att ändra sig med? Har det redan börjat ändra sig på dessa år vi har varit borta?
Tål att tänkas på.

kram kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar