måndag 9 mars 2015

Frihetsgudinnan

Efter frukosten i lördags åkte vi ner till Liberty State Park på New Jerseysidan. Vi trodde att de skulle vara betydligt färre människor som skulle åka ut till Frihetsgudinnan från New Jersey sidan än från Manhattan, vilket det också var, vilken skillnad.
Först gick båten ut till Ellis Island där vi gick på museet.

På New Jersey sidan på väg till båten


 Ellis Island - the island of hope or the island of tears. Ön fick sitt namn från Samuel Ellis som var ägaren till ön på 1770-talet. På 1800-talet kom ön i statens ägo. Över 12 miljoner människor passerade denna ö mellan 1892-1954, endast 2 % av den som kom fick inte komma in i landet. Det kändes i väggarna när man gick där och genom att följa museets anvisningar och lyssna på historierna så fick man en känsla av hur det var på den tiden. Hur mycket sorg och glädje som passerade genom dessa byggnader.






Alva och Johan med hörlurar som man fick låna


Jakob tyckte det var mkt intressant.




Tycker det var lite roligt att det fanns hummer att välja på i dessa tider....

Genom bla. denna korridor har alla passerat medan de undersöktes av läkare och annat folk för att se om de fick stanna.

I Souvenir butiken fanns lite svenskt:-)

Vi fanns med i katalogen, det fanns visst lite " Windtar" här innan oss ;-)

Museet

Sen var det dags att åka båt igen ut till Frihetsgudinnan, ca 4500 människor får komma upp till själva pedestal delen, endast 400 personer får gå ända upp i kronan varje dag. Skall man upp i kronan får man beställa biljetter flera veckor i förtid och får en specificerad tid man skall var där. Vi valde denna gång att bara åka upp i pedestal delen, får ta kronan till hösten kanske när det inte är så många turister kvar här.
När jag vara här för 20 år sedan då var det bara att knalla upp i kronan.

"Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från ”det franska folket”, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn. Gåvan var till en början inte alls välkommen, men togs motvilligt emot efter franska påtryckningar. För att kunna färdigställa sockeln blev det nödvändigt med en insamling, mestadels bland privatpersoner, som en tidning initierade. Genom åren har statyn även kommit att symbolisera frihet och demokrati. 
Statyn ritades av skulptören Frederic Bartholdi och är utförd i kopparplåt över en järnstomme. Stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel ( som konstruerade Eiffeltornet). Sockeln ritades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt."
Detta är den ursprungliga fackaln, den ersattes 1986.

Familjen Windt!


Så här glad kan man bli....


Det räckte med 195 steg idag...




















Ännu en lyckad dag och mycket lärorik för oss alla.
kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar