måndag 15 februari 2016

Montreal

Söndag och strålande solsken men jätte kallt fortfarande, -27 grader och idag även blåst.
Vi hade bokat in oss på "Likeahotel" som är ett ställe med lägenheter, den lägenhet som vi fick låg på Prince Arthur street mitt inne i centrala Montreal. Hade det inte varit så förbenat kallt så hade det varit gångavstånd till allt som vi ville se. Men idag var det bara att ta bilen och se glad ut.
Först åkte vi upp på Parc Mont Royal som är en högt belägen park där man har fantastisk utsikt över hela centrum av Montreal.




Man ser OS anläggningen som en pinne mitt i bilden.





Montreal är Kanadas näst största stad, känd för sin mångkulturella befolkning. Vi tyckte nog att de kunde vara stolta över alla sina otroligt vackra väggmålningar.









Sen bar det av bort till OS stadium, Montreal hade sommar OS 1976. Verkar nästan som denna resa gick i OS tecknet....





Vi hann även med kyrkan Notre-Dame de Montreal, en magnifik kyrka med ett sagolikt ljus inne i kyrkan. Utanför stod en tuff dam och Alva!
Allt inne i kyrkan var byggt av trä.



Notre-Dame de Montreal



Vackert ljus!

Vilket hantverk!
Sen var det dags för promenaden som vi alla fasat över - i denna kyla....
Promenad längs Rue St Paul, Montreals äldsta gata. Idag är det en mysig gata med många konst gallerier och souvenir butiker.







Place Jacques Cartier, en av de mest populära platserna i Montreal. Arkeologerna har funnit lämningar från tidigare generationer på just denna plats därav gjordes denna plats i början av 1900 talet, till ett samlingsområde. Kan tänka mig att det är en härlig plats att vistas på om det vore varmare.... brrr





För att värma oss mellan varven drog vi ner under mark till den "gömda" cityn.
Detta underjordiska mall banade väg i olika labyrinter och olika våningar. Trevligt ställe att hänga i och att äta en bit lunch i. Mallet byggdes 1962 och är idag en av världens största underjordiska mall. När Montreal byggde metron 1966 inför EXPO 67 sammansattes många underjordiska stadsdelar, metrobana, hotell och många andra hängde på och bildade detta spindelnät av gångar med alla olika shoppingaffärer. 
Idag är den underjordiska staden totalt 32 km lång, och alla långa gångar är sammansatta med 10 metrotationer, 2 bussterminaler, 1200 kontor, ca 2000 affärer inkluderat två superstora department affärer, 1600 lägenheter, 200 restauranger, 40 banker, 40 biografer, 7 hotel och universitetet och en massa andra häftiga ställen.




Lite Kanada känsla och en röd Älg!

Trötta, möra och lagom kyliga handlade vi med oss lite god mat och fixade i lägenheten. Skönt att inte behöva gå ut igen....

kram kram






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar