fredag 11 november 2016

FN huset

Både barnen och Johan är idag lediga från skola respektive jobb vilket innebär att då måste vi ju ta tillfället i akt.
Hade sen ett tag tillbaka bokat biljetter till en tur inne i FN huset. För det känns ju som ett måste inte bara att man ser det från utsidan utan även från insidan samt att man får reda på lite fakta.












Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld, var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död 1961. Han efterträdde även sin far och övertog stol nr 17 i svenska akademin 1954. Fick även mottaga fredspriset 1961, efter sin död. Han finns nu prydd på en vacker tavla inne i FN huset.


Svenska flaggor på en fredsduva 






De 30 mänskliga rättigheterna


Denna rättighet tycker jag var bäst!


Denna sal var skänkt från Sverige - innehöll bl.a IKEA stolar....


Sweden står framför Uzbekistan



General Assembly Hall - Denna sal kunde 1900 personer vistas i samtidigt


Intressant guidad tur där man fick reda på mycket som man inte visste. När FN bildades den 24 oktober 1945, så var det 51 länder som var med. Idag är det 193 länder som är involverade i FN. Sverige gick med den 19 november 1946. FN arbetar främst med tre olika områden fred, säkerhet och  nedrustning; mänskliga rättigheter och demokrati;  utveckling och fattigdomsbekämpning.

Efter denna tur var vi jätte hungriga så vi letade reda på en trevlig restaurant i närheten - "The Smith Midtown" vilket öppnades 2011. Det är samma ägare som till restaurangen "Jane" som ligger mellan Greenwich Village och Soho, som jag varit på tidigare. Båda mycket bra restauranger med god mat. 

Efter att alla blev mycket nöjda och mätta så promenerade vi norrut till "Dylans candy bar" på 3av 60st. Tanken med denna godisaffär är att man skall känna det som en modern tappning av Willy Wonka´s factory. Ett måste om man älskar godis!






Sen en härlig promenad tillbaka till bilen och en tur över bron hemma till kära New Jersey igen. 
Tack och hej för denna dag Manhattan, NYC!



I bakgrunden 432 Park avenue, högsta bostadshuset i NY.
85 våningar och 426 meter högt

Passerade även linbanan som vi åkte förra sommaren med Hugo.



kram kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar