måndag 4 maj 2015

Boston

På fredagseftermiddagen efter att alla kommit hem från skolor och jobb satte vi oss i bilen och drog upp till Boston för att spendera helgen där.

Lördagen bjöd på kalas fint väder om än lite kyligt ca 16-18 grader. Vi började lördagen med att promenera "Freedom trail". En ca 4 km lång promenad genom ett underbart Boston med mycket gamla och historiska byggnader. Vi alla kände att det var så lugnt och skönt och inte alls lika stressigt som inne på Manhattan.

" In the 1950´s concerned Bostonians were determined to preserve the story of the American Revolution as it began in Boston through preservation of 16 historically significant sites. These 16 sites are located along a unique 2.5 miles urban walking tour, marked with a brick or painted red line."

"Freedom trail" är den röda linjen, 2.5 miles = ca 4km


Början på "Freedom trail"


Första stoppet på vandringen blev utanför Massachusetts statshus. Designat av Charles Bulfinch och färdigställt år 1798. I början var kupolen byggd av trä men i början av 1800 talet så kläddes kupolen in med koppar för att förhindra läckage. 1874 så förgylldes kupolen med 23 karat blad guld.




Alvis!

Jakob!


Lite längre fram på vandringen passerades  "Granary Burying Ground", detta är Bostons tredje äldsta kyrkogård. Här ligger många kända begravda såsom John Hancock och Samuel Adams.




Vidare passerades "Old State House museum", byggd 1713. Denna byggnad var då centrum för de politiska och kommersiella livet för handelsmännen.

Old state house museum
Platsen nedanför balkongen på "Old state house museum" finns en markering i marken där Bostonmassakern inträffade vilket var en av de utlösande faktorerna till den Amerikanska revolutionen. 

Bostons massakern


Den röda "linjen" som vi följde...










Nedan är Bostons äldsta privata byggnad. Paul Revere var inte bara en patriot utan en expert på silversmide, tillverkade koppar, deltids tandläkare och pappa till 16 barn. Så många som 8 barn levde i huset samtidigt tillsammans med Paul hans mor och hans första och andra hustru.

Paul Revere House



Slutmålet på vandringen är "Bunker Hill monument", denna 221 foot (ca 67meter) granit obelisk blev ett monument för ett av de blodigaste slagen i den Amerikanska revolutionen där 1400 män förolyckades.



Så här trötta blev man efter vandringen.....
Från slutmålet valde vi att ta taxi in till stan och äta lite. Vi hamnade i en taxi med en man som såg ut att vara nästan 80 år och hans såg ut som en gammal taxi chaufför från Brooklyn. Han hade de där vantarna som man sett på film där bara halva fingret syns. Han tog oss till ett ställe vi sent skall glömma....
Regina Pizzeria som har serverat "brickoven" pizzor sedan 1926. Vilket ställe, vilken atmosfär, vilka pizzor!!!





Efter lunchen promenerade vi ner till hamnen för att gå på "Boston Tea Party ship and museum. En föreläsning/teateruppvisning/ vandring genom historian om Boston Tea party.

"Tebjudningen i Boston kallades den händelse som inträffade den 16 december 1773 då amerikanska patrioter förstörde en stor telast tillhörande brittiska ostindiska kompaniet. Det är den händelse som anses ha varit den utlösande faktorn för den amerikanska revolutionen.
Tebjudningen var från början en protest mot skatten på te.
Aktionen organiserades av Samuel Adams. Torsdagsnatten den 16 december 1773 vräkte Adams och en grupp på 50 uppretade Bostonbor, bland dem Paul Revere, lasten av te från tre brittiska fartyg som låg i Boston hamn, nere i havet. Det var sammanlagt 342 lådor med te, till ett värde av 18000 pund som förstördes."





Samuel Adams....

Telådorna skulle slängas i havet....



Vad är Boston utan en öl på "Cheers"???







Härlig promenad genom parken tillbaka till bilen. Mycket lärorik dag och mycket trötta fötter!!



Njuter av solen!

Det fanns ekorrar här också!
kram kram








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar