söndag 27 september 2015

Kulturlördag


Efter frukosten åkte vi bort och fixade barnens skidor för nästa säsong. Eftersom barnen växer så det knakar har vi valt att hyra skidor och pjäxor åt dem tills de slutat att växa. Känns ena onödigt att lägga ut pengar på att köpa utrustning när de ändå bara kan använda dem i en säsong.

Så väl på plats fick vi lämnat in de som vi hyrt i ett år och provat ut nya för nästkommande säsong. Här i USA funkar det lite annorlunda än hemma, det här med att hyra skidutrustning. Hemma i Sverige hyr man per vecka alternativt per helg medan man här i USA hyr per år. Kan kännas både bra och dålig. Bra för man behöver inte planera sin skidresa så långt innan utan man har alltid skidutrustningen hemma. Och här har ju blivit en väldans massa skidåkning för oss alla denna säsong som varit och vi hoppas på minst lika mycket inför denna säsong.
En nackdel kan ju vara att de from nu tills slutet på nästa säsong typ april kan ändra storlek på fötterna och då är det inte lika lätt att byta för alla pjäxor är då redan uthyrda. Så det gäller att boka i tid, är rekommenderade att göra det redan nu för som vi gjorde förra året och försökte hyra i januari var bara dumt och dyrt för vi fick hyra splitter nya pjäxor och skidor för hur mycket pengar som helst.
Här är allt dyrt, allt som har med skidåkning att göra, kostar skjortan med liftkort och dylikt.
men vi älskar ju att åka skidor alla fyra så det är bara att prioritera sina kostnader.....

När alla skidor och pjäxor var fixade åkte vi in till Manhattan. Dagens uppdrag var bl a att besöka "The Cloister", ett museum som tillhör The Metropolitan Museum of Art.
The Cloister är ett uppbyggt museum med vissa delar från fem olika kloster i Europa. Dessa delar var skeppade till New York city mellan 1934-1939.






Man ser Hudson River i bakgrunden genom fönstret





Kort hårig igen....



Tittut!


Örträgården
Det fanns många coola växter i örtträdgården. Jag har aldrig sett en Kanelväxt innan. Om man skrapade lite på själva stammen på växten så luktade det kanel, helst otroligt!



Kanelväxten 

George Washington Bridge i bakgrunden
När vi var klara där åkte vi ner till de södra delarna av Manhattan. En lunch på en mysig grekisk restaurang.


Vi kom precis innan rusningen så vi fick ett bord direkt. 

Nästa besök var på "Tenemnet Museum", som ligger på 97 Orchard st. Fastigheten är byggt 1863 och har inhyst ca 7000 arbetarklass emigranter. Det fantastiska med detta museum är att allt har sått orört sedan början på 1900-talet.

Vi gick en tur kallad "Sweatshop Workers" som var en timma guidad tur upp i två av dessa 20 lägenheter som fanns i fastigheten. Tyvärr fick man inte fota så jag har lånat bilder från deras hemsida. I de lägenheter vi fick gå in i såg det precis ut som i början av 1900 talet. Med olika färger på väggarna, olika linoleum mattor på golven i olika lager, dekorationer och interiöra saker som var tidsenliga. Helt otroliga historier om människorna som bodde där under den tiden, hur de levde, vad de jobbade med osv.








På väg tillbaka till parkeringen stannade vi och njöt lite av gatulivet, lite "street games" typ liknande vår squash men inte med ett racket utan med bara händer.




Super trevlig och lärorik dag, även denna. Vi jobbar sakta men säkert med vår "att göra lista". Tyvärr blir den aldrig kortare utan det tillkommer alltid nya tips och idéer.

kram kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar