söndag 19 augusti 2018

Tomatsås och kalas

Våra fina vänner familjen Mastowski är ursprungligen Italienare. Morfar nedan på bild är första generation italienare som kom till USA i sin ungdom medan hans frus föräldrar emigrerade hit så hon är född i USA. Man kan väldigt lätt höra på morfadern att han är italienare i grunden för han har en helt annan dialekt. I alla fall, en gång om året i augusti har de sin årliga tomatsås produktion för hela sin årsförbrukning. Och i år blev vi inbjudna att komma och se på när de höll på som bäst. X antal stora lådor med riktigt stora närodlade plommontomater hade införskaffats tidigare på dagen. Pinfärska, plockade dagen innan.
Först granskades och sköljdes alla tomater noga. 




Sen kokades de upp i några minuter så att skinnet lossnade. Lättare då tomterna skulle pressas genom maskinen. 





Harry tog en vilopaus...


Ser nästan ut som våra maskiner vi stoppar korv med i Sverige.


Harry passade på att leka lite med Oscar undertiden vi andra tittade på tomatsåsproduktionen.
Det märks att Harry är ett år äldre än Oscar för han är inte lika lekfull, kan kanske bero på värmen också för det var väldigt varmt och klibbigt igår.




En kort promenad för att få uträtta sina behov hanns också med

Sedan pressades tomaterna genom maskinen.
Ryan hjälper sin morfar. Johan står i bakgrunden och kollar på

Sen hälldes själva såsen upp i burkar med basilika och salt i



Vilken fin tradition de har, tre generationer som hjälper till att få till sin egen tomatsås. När den var hälld i burkar så kokades burkarna i ca 25 minuter för att de skulle konserveras så de inte behöver stå kallt innan de skall användas. Sen är det bara att fräsa upp lite olivolja med gul lök som bara är delad på hälften och två-tre hela vitlöksklyftor och själva tomatsåsen så är middagen med pasta räddad. Svårare behöver det inte vara!

På kvällen var vi bjudna till Joanette med familj. Hon hade ett lite för tidigt födelsedagskalas ( fyller om två dagar). De bjöds på hemmagjord äpplekaka med grädde och diverse alkoholhaltiga drycker.

Tjejerna roade sig med att bygga torn...

Så god!

Killarna inspekterade de alkoholhaltiga dryckerna i kylen....


Kul dag med många vänner i olika konstellationer.

kram kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar