fredag 12 december 2014

Första terminen avklarad - check!

Fredag idag, jippi!
Johan är på väg hem efter en vecka på västkusten. Barnen får sina betyg idag, spännande att se hur det har gått för dem.
Jag är fortfarande lite öm här och där efter att jag trillade ner för trappan i hallen för två dagar sedan.
Smärtan är över, är mest blå.

Imorse hade jag och barnen lite reflektioner i bilen på väg till skolan. Väldigt mycket här är likadant som i Sverige, men mycket är också annorlunda. A skriker fortfarande till då det hoppar en ekorre över vägen eller att hon ser en på någons gräsmatta. Det finns tusentals av dem här, fler än fåglar vilket blir lika spännande för oss att se här som att se en ekorre i Sverige.

Jakob hade mycket tankar kring skolan då den första terminen av tre är avklarade nu. De får ju mycket mer läxor här än hemma i Sverige men samtidigt så går fröknarna och magistrarna igenom de olika momenten här på en mycket noggrannare och bättre sätt än hemma i Sverige tycker J. I Sverige lämnas man mer som vind för våg ( eller hur det ordspråket nu lyder...)
I bl.a matten hemma i Sverige satt man och räknade och räknade hela tiden. Här är det genomgångar och diskussioner och argumentationer om olika räknesätt och så får man i läxa att göra några tal av dem man gått igenom under dagen hemma. Ett mer naturligt sätt att lära sig på, man får tid att reflektera och smälta och analysera det man pratat om under dagen. Det är ingen tävlan om vem som kommit längst i boken, utan alla befinner sig på samma ställe i boken och ingen blir varken efter eller hämmad med sin utbildning då det är olika nivåer på ämnena baserade på årskursen.
Har man dock väldigt svårt för tex matte eller är supersmart finns hjälpmatte alternativt "geni"matte där de kan få bli ordentligt utmanade.

Sen anser han att lärarna här i Rivervale är mer intresserade av att lära ut om sitt ämne som de oftast brinner för på ett intressantare sätt än hemma i Sverige, där mycket tid av lektionen går ut på att så alla tysta.
Här är det knäpptyst på lektionerna och alla jobbar på ett mer aktivt sätt. Mycket mer likt Belgien  och de skolorna barnen gick i där. Detta arbetsätt passar våra barn bättre än stökiga klasser med mycket oväsen och mycket störande moment (tror nog egentligen att det passar väldigt många andra barn också...)

Då kommer min största reflektion, hur kan man ha lika långa skoldagar, knappt några läxor i Sverige, genomgångar som inte alla får ta del av pga den stökiga miljön i klassrummen, knappt några prov, test och avstämningar jämfört med här och samtidigt tro att man ligger på samma utbildningsnivå som resten av världen???
Det finns mycket att fundera över...

Nu tar jag helg, ikväll är det fotbolls match för Jakob och julbord på IKEA:-)

Ingen riktig jul utan självaste tomten under granen...



kram kram






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar